EnglishMagyar

Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

KEZELÉSI TANÁCSOK

Az ékszer ezüstből készült felületeit rendszeresen törölgesse át puha textillel, szarvasbőrrel vagy speciális ezüsttisztító kendővel (ékszerüzletekben, háztartási boltokban kapható - vigyázat, ezt antikolt ékszerhez tilos használni). Ugyanígy tisztíthatja meg a már elfeketedett, elszennyeződött ékszereket is. Ne használjon vizet és egyéb szereket (az ezüsttisztító folyadékkal való tisztítást is lehetőleg inkább bízza szakemberre, de nem árt tudni, hogy ez a módszer kizárólag az ezüstön kívül más anyagot nem tartalmazó, nem antikolt ékszereknél alkalmazható). Fényét vesztett, karcos ékszer felújítását(polírozását) bízza ötvösre.

Az ékszer viselésének alapvető szabálya, hogy éppen úgy kell óvni, mint az öltözék minden más darabját: vegye le az ékszert minden olyan helyzetben, amelyben vízzel vagy bármilyen vegyi anyaggal érintkezhet, illetve amikor ütődés, nyomódás vagy karcolás érheti. Ne fürödjön, mosson, mosogasson benne (a termálvíz különösen káros az ezüstre!), ne végezzen fizikai munkát és ne aludjon benne. Ez fokozottan érvényes az ezüstön kívül más anyagot (pl. bármilyen követ, fát,bőrt, színezett pergament, textilt stb.) is tartalmazó ékszerekre. A köves ékszert különösen védeni kell a leeséstől és a beütődéstől, a pergament pedig a megnyomódástól. A fát és a pergament tartalmazó ékszert ne hagyja kint tartósan a tűző napon vagy más forró helyen, mert kiszárad és megrepedezhet, illetve színét veszti. A fából készült ékszert időről időre érdemes finom olajjal (akár olivával) áttörölgetni, ezzel megóvhatja a kiszáradástól.

Az ékszereket egymástól elkülönítve, zárt, száraz helyen tárolja, például ékszerdobozban vagy puha erszényekben, így tartósabban megőrzik csillogásukat és épségüket.


 

Termékek